Penyuluhan Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) Dari Limbah Sayur di Dusun Jatisari, Desa Ngajum, Kabupaten Malang

Ine Aulia Agustin, Husnatul Kholivia Pawestriningtyas, Ludy Wiji Lestari, Sandy Al Aziz, Fathur Rahmat, Abdul Gafur

Abstract


Vegetable organic waste can cause an unpleasant odour and pollute the environment without proper management. One alternative to handling this waste is to process it into liquid organic fertilizer. Liquid organic fertilizer (POC) is a solution resulting from the decomposition of plant residues and animal manure that contains more than one nutrient needed by plants. The purpose of holding this counselling is to provide knowledge to homemakers in the RT.03 RW.13 Jatisari Hamlet, Ngajum Village, that vegetable waste can be processed into liquid organic fertilizer (POC). Counselling activities were carried out face- to-face with 25 extension participants. Counselling was carried out through 3 stages: giving material for 20 minutes, training on making liquid organic fertilizer from vegetable waste and distributing fermented fertilizer for two weeks to counselling participants. The fermentation process in the manufacture of liquid organic fertilizer uses Effective Microorganisms (EM4) bio activators which can speed up the composting process. The evaluation method is the method without analysis by looking at the number of participants who have understood how to make Liquid Organic Fertilizer (POC) step by step. The extension activities found that the community already understood the importance of managing vegetable waste and how to make liquid organic fertilizer from it.

Full Text:

PDF

References


Efelina, V., Purwanti, E., Dampang, S., & Rahmadewi, R. (2018). Sosialisasi Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Batang Pohon Pisang Di Desa Mulyajaya Kecamatan Telukjambe Timur Kabupaten Karawang. Senadimas, 357–359.

Febrianna, M., Prijono, S., & Kusumarini, N. (2018). PEMANFAATAN PUPUK ORGANIK CAIR UNTUK MENINGKATKAN SERAPAN NITROGEN SERTA PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI SAWI (Brassica juncea L.) PADA TANAH BERPASIR. Jurnal Tanah Dan Sumberdaya Lahan, 5(2), 1009–1018. http://jtsl.ub.ac.id

Listiyana. R. 2016. Pemanfaatan Daun Penambahan Urine Sapi untuk Pembuatan Pupuk Organik Cair. Skripsi. Jurusan Biologi Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Muhammadiyah.

Nur, T., Noor, A. R., & Elma, M. (2016). Tangga Dengan Penambahan BIioaktivator EM 4 ( Effective Microorganisms ). Konversi, 5(2), 5–12.

Pangaribuan, D. H., Nurmauli, N., Sembodo, D. R. J., Utomo, S. D., & Gultom, D. T. (2022). Penyuluhan Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Ekstrak Tanaman di Desa Sidowaluyo, Kabupaten Lampung Selatan. SEMAR (Jurnal Ilmu Pengetahuan, Teknologi, Dan Seni Bagi Masyarakat), 11(1), 102. https://doi.org/10.20961/semar.v11i1.59128

Prasetyawati, M., Casban, C., Nelfiyanti, N., & Kosasih, K. (2019). Pelatihan Pembuatan Pupuk Cair Dari Bahan Sampah Organik di RPTRA Kelurahan Penggilingan. Seminar Nasional Pengabdian Masyarakat LPPM UMJ, September 2019, 1–6.

Putra, B. W. R. I. H., & Ratnawati, R. (2019). PEMBUATAN PUPUK ORGANIK CAIR DARI LIMBAH BUAH DENGAN PENAMBAHAN BIOAKTIVATOR EM4 Bangun Wahyu R I H P dan Rhenny R. Jurnal Sains Dan Teknologi Lingkungan, 11(261), 44–56.

Rizqiana, N. F., Ambarwati, E., & Yuwono, N. W. (2006). Pengaruh Dosis dan Frekuensi Pemberian Pupuk Organik Cair Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Buncis. In Jurnal Ilmu Tanah dan Lingkungan (Vol. 13, Issue 2, pp. 163–178).

Sulistyaningsih, C. R. (2020). Pemanfaatan Limbah Sayuran, Buah, dan Kotoran Hewan menjadi Pupuk Organik Cair (POC) di Kelompok Tani Rukun Makaryo, Mojogedang Karanganyar. Jurnal Surya Masyarakat, 3(1), 22. https://doi.org/10.26714/jsm.3.1.2020.22-31.

Tanti, N., Nurjannah, N., & Kalla, R. (2020). Pembuatan Pupuk Organik Cair Dengan Cara Aerob. ILTEK :

Jurnal Teknologi, 14(2), 2053–2058. https://doi.org/10.47398/iltek.v14i2.415

Warintan, S. E., Purwaningsih, Tethool, A., & Noviyanti. (2021). Pupuk Organik Cair Berbahan Dasar Limbah Ternak untuk Tanaman Sayuran. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(6), 1465–1471. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v5i6.5534

Widyabudiningsih, D., Troskialina, L., Fauziah, S., Shalihatunnisa, Rinanti, Djenar, N., Hulupi, M., Indrawati, L., Fauza, A., & Abdilah, F. (2021). Pembuatan dan Pengujian Pupuk Organik Cair dari Limbah Kulit Buah- buahan dengan Penambahan Bioaktivator EM4 dan Variasi Waktu Fermentasi. IJCA (Indonesian Journal of Chemical Analysis), 4(1), 30–39. https://doi.org/10.20885/ijca.vol4.iss1.art4




DOI: https://doi.org/10.18860/jrce.v4i2.20024

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Ine Aulia Agustin

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.